אודות הפקולטה

הפקולטה למדעי הרוח נוסדה ב-1928, והורכבה בראשיתה משלושה מכונים: המכון למדעי היהדות (שנוסד בדצמבר 1924, עוד לפני פתיחתה הרשמית של האוניברסיטה העברית), המכון למדעי המזרח (שנפתח ב-1926) והמכון למדעי הרוח הכלליים. בראשיתה העניקה הפקולטה רק תארים מתקדמים: תואר המוסמך הראשון במדעי הרוח הוענק ב-1931, והדוקטורט הראשון ב-1936. מיד לאחר קום המדינה החלה הוראה של קורסים לבוגר, ותוארי הבוגר שלנו מוענקים מאז 1953.

כיום הפקולטה שלנו היא הפקולטה המובילה בארץ במדעי הרוח, בעלת שם ומעמד בינלאומיים חזקים, ובתחומים רבים חוקריה מצויים בחזית המחקר בעולם כולו. אנחנו רואים כמשימתנו בפקולטה לחקור וללמד את כלל היבטיה של התרבות האנושית, וזאת תוך דגש על מקוריות, יצירתיות וחשיבה ביקורתית ומעניינת בקרב חוקריה ותלמידיה. הפקולטה לפיכך כוללת מחקר והוראה במספר גדול מאד של תחומי ידע המקיפים את המגוון העצום של ההיסטוריה האנושית, על הלשונות והתרבויות והדתות האנושיות, על היצירה האנושית על שלל צורותיה מהגות וספרות דרך האמנויות ועד לתרבות חומרית, וכל זה בעשרות רבות של שפות ואזורים ברחבי העולם על פני אלפי שנים.

בשנים 2018-2015 עברה הפקולטה למדעי הרוח תהליך התחדשות, הן בתכניות לימודים והן במבנה הארגוני. במבנה הארגוני החדש של הפקולטה ישנם שבעה מכונים, אשר בהם שוכנים יותר משלושים חוגים ותכניות לימוד:

• המכון למדעי היהדות ע"ש מנדל
  • המכון להיסטוריה
  • המכון לספרויות
  • המכון ללימודי אסיה ואפריקה
  • המכון לאמנויות
  • המכון למדעי הלשון, פילוסופיה וקוגניציה
  • המכון לארכיאולוגיה והעולם העתיק

לצידם נמצאת יחידה לתכניות מיוחדות שמטפלת בתכניות מצטיינים ובתכניות לימוד ייחודיות. בנוסף חשוב לציין שני מבנים אקדמיים חשובים שתורמים למצוינותה ולייחודה של הפקולטה שלנו:

• בית ספר ג'ק, ג'וזף ומורטון מנדל ללימודים מתקדמים במדעי הרוח, מרכז מצוינות חסר מקבילה בארץ שבו מתרכזות תכניות לתלמידי מוסמך מצטיינים, תלמידי דוקטורט מצטיינים, עמיתי פוסט-דוקטורט מהארץ ומחו"ל ("עמיתי בובר") ומרכז מנדל-סכוליון למחקר רב תחומי
  • יחידת השפות המתקדמת בארץ להוראת שפות מודרניות ברמה גבוהה, בשיטות חדשניות ועם סרטיפיקציה בינלאומית

חלק ניכר מהמחקר בפקולטה למדעי הרוח מתנהל ע"י החוקרים והחוקרות שבה, לעתים קרובות בתמיכה של מענקי מחקר חיצוניים, ועם תמיכה רחבה בתלמידי מחקר. בנוסף שוכנים בפקולטה גם כמה עשרות מרכזי מחקר שמקדמים אף הם מחקר עדכני ותמיכה בתלמידי מחקר בתחומים רבים.