פרס א.מ.ת

מוענק מידי שנה על הצטיינות והישגים אקדמאיים או מקצועיים בעלי השפעה מרחיקת לכת ותרומה מיוחדת לחברה.  הפרס, בגובה מיליון דולר, ממומן על ידי קרן א.מ.נ. - לקידום המדע התרבות והאמנות בישראל, בחסות ראש ממשלת ישראל. הקרן רואה בפרס אות והוקרה לאלה הרואים את המצוינות כדרך חיים ואת מיצוי היכולות האישיות כצווי ליצירת עולם טוב יותר לדורות הבאים. הפרס מנוהל ע"י ועדת הפרס, המורכבת מנציגי הקרן ונציגי ראש הממשלה. הפרס מוענק לבעלי אזרחות ישראלית, ובמקרים מיוחדים יוענק לתושבים המתגוררים בישראל מספר שנים ורואים את ישראל כביתם.  יו"ר ועדת פרס א.מ.ת  הנו שופט ביהמ"ש העליון (בדימ') מר  יעקב טירקל. הפרס מוענק מידי שנה לזוכים בתחומים הבאים: מדעים מדויקים, מדעי החיים, מדעי החברה, מדעי הרוח והיהדות, תרבות ואמנות.

פרופ' נעמה גורן ־ענבר, 2014

נולדה בירושלים ב־1948. היא שירתה בנח"ל, ומיד כשהשתחררה פנתה ללימודי ארכאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, ובה סיימה בהצטיינות תואר בוגר ותואר מוסמך וכן תואר דוקטור בהצטיינות יתרה. כמו כן השתלמה בארצות הברית ובצרפת. בתר־ דוקטורט השלימה בדרום אפריקה ובאוניברסיטת ברקלי. ב־1997 התמנתה לפרופסור מן המניין במכון לארכאולוגיה שבאוניברסיטה העברית והייתה ראש המדור לפרהיסטוריה במכון לארכאולוגיה וכן ראש המכון. היא השתתפה בחפירות ארכאולוגיות רבות וניהלה חפירות בכל רחבי ישראל, בין היתר בסיני, באתרים המייצגים את כלל הרצף הפרהיסטורי של ארץ ישראל - בין היתר, האתר הארכאולוגי הקדום ביותר בארץ (עמק הירדן) ובאתרים מן התקופה הניאוליתית.

מנימוקי חבר השופטים:

"פרס א.מ.ת מוענק לפרופ' נעמה גורן־ ענבר על מחקרים בינתחומיים פורצי־ דרך בארכאולוגיה הפרהיסטורית של ארץ ישראל תוך שילוב של עבודת שטח קפדנית, תובנות מקוריות ושימוש חדשני בנתונים שחשפה בחקר ההתפתחות של התרבות הקוגניטיבית של האדם.”

פרופ' יורם צפריר, 2014

נולד ב־1938 בכפר אז"ר. בגיל צעיר הצטרף לחפירות ארכאולוגיות בדרכי הנגב, במצדה ובמערות מדבר יהודה. לאחר שירותו הצבאי היה ממקימי קיבוץ אוֹר הנר ובית ספר שדה בשדה בוקר. ב־1961 החל ללמוד ארכאולוגיה והיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית, ובה סיים תואר בוגר, מוסמך ודוקטור (עבודתו נכתבה על ציוֹן - הגבעה הדרומית־ מערבית ומקומה בהתפתחות ירושלים בתקופה הביזנטית). את כל תאריו סיים בהצטיינות יתרה. בעת לימודיו השתתף במלחמת ששת הימים ובה נפצע קשה בשתי רגליו. ב־1969 התמנה למרצה במכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית, וב־1976 - למרצה בכיר. בהמשך מונה לפרופסור חבר ולפרופסור מן המניין. חמש שנים היה מנהל הספרייה הלאומית. שבע שנים עמד בראש המכון לחקר ארץ ישראל ויישובה של יד יצחק בן-צבי והיה חבר בהנהלת סקר ישראל. הוא חבר ועדת השמות הממשלתית.

מנימוקי חבר השופטים:

“פרס א.מ.ת מוענק לפרופ' יורם צפריר על הישגיו בחקר שלהי העת העתיקה (התקופה הרומית־ ביזנטית) בתחומי הארכאולוגיה והגיאוגרפיה ההיסטורית ועל עיצוב גישות מחקריות המשלבות עבודה טקסטואלית ועבודת שטח.”